Vertaisryhmästä tukea ja neuvoja     

Sinun ei tarvitse olla yksin nivelvaivojesi kanssa! Vertaistapahtumista ja vertaisryhmistä saat apua nivelrikon ja muiden nivelongelmien kanssa elämiseen ja selviytymiseen. Keskustelu samaa kokeneen kanssa auttaa eteenpäin. Yhdistyksellä on käytössään myös vertaispuhelin, johon soittamalla saa tukea. Puhelimeen vastaa vertaisneuvoja, keneltä voi kysyä neuvoja omaan arkeen. Vertaispuhelimen numero on 050 593 9003. Jos numero ei vastaa, kannattaa olla yhteydessä yhdistyksen toimistoon, jolloin välitämme pyynnön eteenpäin ja sinulle soitetaan takaisin.

Vertaistukea voi saada myös henkilökohtaisesti, jolloin sopiva tapa sovitaan tarvitsijan kanssa. Vertaistapaaminen voidaan toteuttaa puhelimitse, kasvotusten tai Teamsin kautta. Kun joku ilmoittaa toiveesta saada jutella ja saada vertaistukea, kysymme vapaaehtoisiltamme mahdollisuutta tarjota keskusteluseuraa ilmoittajan toivomalla tavalla. Tapaamisia voidaan sopia päivään tai iltaan, kuinka kummallekin sopii ja toimisto hoitaa yhteydenpidon kumpaankin.  Jos haluat yksilöllistä vertaistukea, olethan yhteydessä toimistoomme, kaisa.karvonen@nivelposti.fi tai p. 045 23 43 435. Autamme sinua mielellämme!

Syksyn 2023 vertaisryhmät ja tapahtumat

Huom! Syksyllä 2023 vertaisryhmiin ei ole ennakkoilmoittaumista muutamia poikkeusta lukuun ottamatta, jotka on listattu alle.

MAANANTAIN VERTAISRYHMÄT

Ryhmät kokoontuvat yhdistyksen tiloissa, Lonttistentie 9 B 15, Turku (sisäänkäynti Helsinginkadun puolelta). Voit osallistua mukaan myös etäyhteydellä (teams). Ilmoita ilmoittautumisen yhteydessä, jos tarvitset Teams-linkin osallistumista varten.

Katso aina ryhmäkohtainen aloitusaika.

 • Ma 4.9. klo 16.30-18 Jalkaterveys. Miksi jalkaterveydenylläpito on tärkeää? Miksi ja miten jalat hoidetaan kuntoon ennen leikkaukseen menemistä? Illan aiheeseen johdattavat jalkojenhoitaja/lähihoitajat Nina Grönholm (Jalkojesi hoitaja Nina) ja Johanna Tittonen (Johannan jalkahoito). Illan aikana saat ohjausta myös kotona helposti toteutettaviin jalkavoimisteluliikkeisiin.
 • Ma 11.9. klo 13-14.30 Lonkan ja polven nivelrikon vertaisryhmä.
 • Ma 18.9. klo 16.30-18 vierailu Kunnonkotiin (Joukahaisenkatu 3, Turku, AMK:n tilat).Tule ryhmän mukana tutustumaan Kunnonkotiin ja näkemään erilaisia kodin pieniä ja suurempia apuvälineitä. Osaa apuvälineistä pääsee testaamaan ja kokeilemaan. Ilmoittaudu mukaan ma 11.9. mennessä. Mukaan otetaan 13 osallistujaa. Opastus on A-siiven aulasta.
 • Ma 2.10. vierailu Apuvälinekauppaan (Humalistonkatu 10) klo 17-18.30. Tietoa ja tutustumista apuvälineisiin. Pientä tarjoilua. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 28.9. toimisto@nivelposti.fi tai p. 040 351 3833. Mukaan mahtuu 10 tutustujaa.
 • Ma 9.10. Työikäisten vertaisilta klo 16.30-18. Aiheena työssä jaksaminen. Mukana fysioterapeutti Sanna Salminen.
 • Ma 16.10. Tekonivelleikkaukseen menevien vertaisryhmä klo 16.30-18. Lähestyykö nivelleikkaus ja kaipaat siihen vertaistukea ja neuvoa muilta? Ryhmä on tarkoitettu leikkausaikaa jonottaville tai niille, jotka vielä miettivät leikkaukseen menoa. Iltaa vetää vapaaehtoinen, jolla on itsekin kokemusta tekonivelleikkauksesta.
 • Ma 30.10. klo 13-14.30 Nilkan ja jalkaterän nivelrikon vertaisryhmä. Alussa on nilkan ja jalkaterän jumppa, jonka pitää ft Ina Vihilehti TULE-tietokeskuksesta.
 • Ma 6.11. Maanantain vertaisryhmä Ravinto ja nivelsäryt klo 16.30-18. Voiko ravinnolla vähentää nivelsärkyjä? Tule mukaan keskustelemaan. Kristina Turner tulee puhumaan ravinnon merkityksestä. Hänellä on itsellään nivelrikko ja 35 vuoden kokemus Ahvenanmaan elävän ravinnon kurssikeskuksesta. Kristina on myös kirjoittanut kirjan ”On aina liian aikaista luovuttaa”, josta hän myös tulee puhumaan. Kirjan voi ostaa tilaisuudessa 20 € hintaan. *
 • Ma 13.11. tekonivelleikkauksesta toipuvien vertaisryhmä klo 13-14.30. Oletko ollut tekonivelleikkauksessa ja kaipaat vertaistukea toipumiseen? Mukaan voi myös tulla, jos leikkausaika on pian ja kaipaa jo etukäteen kokemuksia tietoa leikkaukseen läpikäyneiltä. Ryhmänvetäjänä on vapaaehtoinen, jolla on itsekin kokemusta tekonivelleikkauksista. *
 • Ma 20.11. Käden ja olkapään nivelrikon vertaisryhmä klo 13-14.30. *

VOIN HYVIN! -ryhmä

Voin hyvin! -ryhmä on vapaaehtoisen ohjaama ryhmä, jossa neljän viikon aikana käydään läpi omaa hyvinvointia. Viikoittain on vaihtuva teema ja mukana voi olla kerran tai useammin. Ryhmä aloittaa jo syyskuun alkupuolella ja jatkaa lokakuun alkuun asti. Ryhmää luotsaa Tuula.

Ryhmään voi osallistua myös etäyhteydellä. Ole silloin yhteydessä toimistolle ja saat ilmoittautumislinkin. Toimiston yhteystiedot: toimisto(at)nivelposti.fi tai P. 040 351 3833.

Syksyn  kokoontumispäivät ovat:

 • Ti 12.9. 16.30-18.00 aiheena ruokavalio
 • Ti 19.9. 16.30-18 aiheena liikunta ja liikkuminen
 • Ti 26.9. 16.30-18 aiheena uni ja lepo
 • Ti 3.10. 16.30-18 aiheena sosiaalinen hyvinvointi

HYVINVOINNIN ILTAPÄIVÄ

Lauantaina 23.9. klo 12.30-17.00 Tuorlan majatalossa, Tuorlantie 1, Piikkiö
Virkistäytymistä, asiantuntijaluentoja ja liikuntaa.
Ohjelmassa:
 • Luento: Kehonhuolto, mitä se tarkoittaa juuri minulle?, ft Hanna Pihlajamaa
 • Luento: Keinoja parempaan uneen
 • TULE-tietokeskuksen ft Ina Vihilehti
 • KuntoVoiTas -liikuntaa, ft Paula Juvonen
 • Ulkoilua luontopoluilla
 • Iltapäivän nokipannukahvit laavulla

Ohjelma klo 12.30-17, jota ennen halukkaille tarjolla lounasbuffet Tuorlan Majatalossa klo 11.30 alkaen.

Tapahtuman osallistumismaksu 20 €/henkilö, lounaan hinta 13,5 €/henkilö.
Ilmoittaudu viimeistään torstaina 7.9. toimistolle: toimisto@nivelposti.fi tai p. 040 351 3833. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä, että lounastatko.

SKIPBOKAFFET

Skipbokaffet ovat vapaamuotoista kahvittelua ja Skip-Bon pelaamista kerran kuukaudessa torstaisin klo 10-12.  Skipbokaffeilla voi kahvittelun ja pelailun lomassa leppoisasti jutella omista vaivoista ja tutustua uusiin ihmisiin. Skipbokaffet järjestetään yhdistyksen tiloissa, Lonttistentie 9 B.

Syksyn 2023 päivämäärät:

 • To 14.9.
 • To 19.10.
 • To 16.11.
 • To 7.12.

 

NIVELTREFFIT

kesäkuu ja elokuu

Niveltreffit järjestetään kesä- sekä elokuussa kerran kuussa tiistaisin klo 13 Turun Kellariravintolassa, Linnankatu 16. Tarjolla on keittolounas 10 € hintaan tai koko lounasbuffet 12,7 € hintaan. Lounas on omakustanteinen.  Yhdistyksen puolesta paikalla on Marjo Suominen, p. 045 881 3113.

Tapaamispäivät Kellariravintolassa

 • Ti 20.6.
 • Ti 15.8.

Lisäksi kesällä myös Niveltreffit rannalla ti 1.8. klo 15 Ekvallan uimarannalla, os. Kakskerrantie 618. Tapaaminen Ekvallan esteettömällä uimarannalla, joka sijaitsee Satavan saarella Kakskerran ja Hirvensalon välissä. Matkaa Turun keskustasta on sinne n. 10 km, mutta matka taittuu kätevästi autolla, bussilla tai polkupyörällä. Varaa mukaasi uima-asu, aurinkovoidetta, sekä riittävästi evästä ja juotavaa. Ekvallan uimarannalla voi olla myös kahvila auki, mutta elokuun aukioloajoista ei vielä ole varmuutta. Uimarannalla on pukukopit vaatteiden vaihtoa varten, wc sekä pöytiä, missä nauttia eväistä. Yhdistyksestä mukana on vapaaehtoisemme Marjo, p. 045 881 3113.

Syyskausi

Niveltreffit järjestetään syksyllä kerran kuussa tiistaisin klo 13 Turun Kellariravintolassa, Linnankatu 16. Kokoonnumme yleensä heidän kabinetissaan. Tarjolla on keittolounas 10 € hintaan tai koko lounasbuffet 12,7 € hintaan. Lounas on omakustanteinen.  Yhdistyksen puolesta paikalla on Marjo Suominen, p. 045 881 3113.

 • Ti 19.9.
 • Ti 17.10.
 • Ti 21.11.
 • Ti 12.12. huom! tapaaminen salin puolella pöydissä.

LUKUPIIRI

Lukupiiri järjestetään kerran kuussa keskiviikkoisin klo 17-18.30 yhdistyksen tiloissa, Lonttistentie 9 B. Jos haluat tulla mukaan etäyhteydellä, ole silloin yhteydessä toimistoon, toimisto@nivelposti.fi, jotta saat Teams-linkin sähköpostiisi.

Syksyn 2023 päivämäärät ja luettavat kirjat:

 • Ke 13.9. Turtschaninoff, Maria: SuomaaIhmisen ja metsän juuret yhtä syvällä. Suomaa on lumoava episodiromaani metsän voimasta ja suomalaisten elävästä luontosuhteesta, joka kannattelee meitä sukupolvesta toiseen. Uurna sylissään nainen saapuu hiljaiseen taloon metsän keskellä. Kun viimeinenkin nokare äidin puolukkahillosta on syöty, on tyttären vuoro olla sukunsa vanhin. Ottaa haltuun talo ja maa sen ympärillä. Suvun tarina ulottuu kauas neljänsadan vuoden taakse sotamies Mattsiin, joka tuli ja iski lapionsa turpeeseen. Siitä pitäen pohjalainen Nevabackan sukutila on todistanut pakahduttavia ihmiskohtaloita ajan myllerryksessä. Tilalla eletään luonnosta ja sen kanssa: on pellot ja loputon työ, on kultaiset lakat ja pyhät pihlajat, myyttiset eläimet ja luonnonhenget. Asukkaita koettelevat niin sodat, nälkävuodet kuin sydänsurutkin, mutta metsä suo heille turvan ja omanpaikan.
 • Ke 11.10. Heikkinen, Susan: Pullopostia Seilin saarelta – Potilas numero 43. Pulloihin kätketyt kirjoitukset kertovat elämästä syrjäisellä Seilin saarella, jonne mieleltään järkkyneitä naisia unohtui vuosikymmeniksi. Lasipullot olivat säilyneet Seilin saaren metsissä 1950-luvulta saakka. Niihin kätketyissä lappusissa kerrottiin lääkkeistä ja sähköiskuista, elämästä suljettujen ovien takana. Kuka ne oli kirjoittanut? Mitä hänelle oli tapahtunut?Kallionkoloon haudattujen muistojen kirjoittajaksi paljastui Seilin sairaalanpotilas numero 43, Saima Rahkonen. Saima eli viimeiset vuotensa Seilissä, jonne hänet oli passitettu parantumattomasti mielisairaana. Pullopostia Seilin saarelta kertoo hänen tarinansa. Saima vietti lähes koko aikuisikänsä mielisairaaloissa, yhteiskunnan varjoissa. Nykypäivänä hänen kohtalonsa olisi todennäköisesti hyvin erilainen. Susan Heikkisen teos avaa Saiman tarinan kautta näkymiä psykiatrisen hoidonkehitykseen ja hulluuden historiaan. Se puhuttelee jokaista, jota mielensairaudet ovat jotenkin koskettaneet.
 • Ke 15.11. Minna Rytisalo: Rouva C. Rouva C. kuvaa erään avioliiton tarinan ja näyttää millaisista silmuista puhkeaa se Minna Canth, jonka me tunnemme: esikuva, taistelija ja patsas. Piian ja pumpulikauppiaan tytär päätyy naimisiin opettajansa kanssa ja huomaa olevansa aina raskaana. Perhe kasvaa, mutta samalla kasvaa halu tehdä kodin ulkopuolella paljon enemmän. Rouva C. on rakkaustarina ja ystävyyden kuvaus. Vaikka aika on eri, kysymys on sama: missä kulkevat yksilön rajat? Romaani on myös voimakas, kaunokirjallinen kannanotto tyttöjen ja naisten oikeuksien puolesta.
 • Ke 13.12. Joni Skiftesvik: Isäni, sankari. Mestarikertojan väkevä romaani luotsista, joka salakuljettaa jääkäreiksi pyrkiviä Ruotsiin. Päiväkirjaa pitävän tyttären silmissä hän on sankari. Kemin seutu syksyllä 1915. Jääkäreiksi pyrkiviä salakuljetetaan meren yli Ruotsiin. Pimeä, myrskyinen meri ja santarmien vartioveneet väijyvät öisiä kulkijoita. Tarvitaan rohkeita miehiä. Taavetti Vakkuri on kalastaja ja luotsi, joka tuntee vedet ja karikot. Hän pestautuu auttamaan kuljetuksessa.Onko Taavetti Vakkuri sankari, isänmaan ystävä – vai rahako häntä vetää vaarallisille matkoille etappivenettä kuljettamaan ja aselaivaaluotsaamaan? Vastauksen tietää vain Taavetti itse. Kaksitoistavuotiaalle Elinalle syksyinen meri on kyynelten meri ja ulapalle lähtevä isä sankari, josta joskus koko kansa puhuisi. Kun kaikki kääntyy painajaiseksi ja arvoitukset lisääntyvät, Elina kirjoittaa päiväkirjaansa: ”Se on tämä politiikka, mistä kaikki nykyään puhuu, joka myrkyttää ihmisten mielet…”

KÄVELYKAVERI-TOIMINTA

Ulkoilu virkistää ja kävely on mukavampaa seurassa! Autamme halukkaita löytämään kävelykaverin: ilmoittaudu, niin saatamme yhteen kävelyseuraa kaipaavat läheltä toisiaan.

Voit ilmoittautua mukaan

 • Ilmoittamalla yhteystietosi sekä mistä haet kävelykaveria toimistolle: toimisto(at)nivelposti.fi tai puhelimitse 040 351 3833. Kerro samalla, miltä alueelta haet kävelykaveria ja miten liikut (käytätkö esimerkiksi rollaattoria tai oletko nopea kävelijä).

SYYSLEIRI ”MEREN MAAILMA”

Ma-To 23.-26.10.2023 Sinapin leirikeskuksessa Kakskerrassa.
Päiväkävijät ovat mukana ti 24.10.2023.

Ohjelmassa liikuntaa, hyvinvointia ja yhdessäoloa. Majoitus 2 hengen huoneissa. Hinta 132 € (sis. ruoat, ohjelman ja liinavaatteet) / leiri tai 33,5 € (sis. ruoat ja ohjelman) / tiistaipäivään osallistuminen. Yhden hengen huoneen lisä on 30 € (1hh huoneita jaossa vain, jos leirillä on tilaa. Pääsääntöisesti kaikki majoittuvat 2 hengen huoneissa).

Ilmoittautuminen avataan verkossa maanantaina 4.9.2023 klo 10 ja päättyy 25.9. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Voit ilmoittautua myös soittamalla toimistolle numeroon 040 351 3833. Ilmoittautumista varten jokaiselta osallistujalta tarvitaan seurakunnan laskutusta varten sotu.

 Ilmoittautumislinkki leirille:

https://www.lyyti.in/nivelleiri102023

 Tiistaina 24.10. päiväkävijöiksi tulevien ilmoittautumislinkki:

https://www.lyyti.in/nivelpaiva24102023

Tuletko mukaan leirille ensimmäistä kertaa? Ole yhteydessä toimistolle ja ilmoittaudu sitä kautta. Ensikertalaisille on varattu kuusi paikkaa leiriltä 14.9. saakka. Tämän jälkeen jäljellä olevat paikat avautuvat kaikille.

Jos et pääse mukaan, muista perua osallistumisesi.  Peruuttamatta jätetyistä ilmoittautumisista peritään 50 € maksu. Leiri järjestetään yhteistyössä Turun ja Kaarinan seurakunnan Diakoniatyön kanssa.

LUENTOKERHO RUUSUKORTTELISSA

Luentokerhossa katsotaan aiemmin tallennettu video asiantuntijaluennosta sekä käydään vertaiskeskustelua. Kerhotoiminta on suunnattu 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Ryhmä kokoontuu Ruusukorttelin kerhotila 3:ssa, Puistokatu 11, Turku

Ma 4.9. klo 14-15.30 katsottava videona professori ja tutkija Juhani Knuutin ”Virheelliset terveysuskomukset, tutkittu tieto ja nivelrikko”

Ma 2.10. klo 14-15.30 katsottava video erikoissuunnittelija Markus Alangon ”Senioreihin kohdistuvat huijaukset ja petokset”.

Ma 6.11. klo 14-15.30 katsottava video fysioterapeutti Samu Kaukorannan ”Liikkeelle tauon jälkeen – Miten löytää sohvan syleilystä takaisin liikunnan pariin?”.

 

LUENTOKERHO LEHMUSVALKAMASSA

Luentokerhossa katsotaan aiemmin tallennettu video asiantuntijaluennosta sekä käydään vertaiskeskustelua. Kerhotoiminta on suunnattu 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Ryhmä kokoontuu Lehmusvalkaman salissa, Karviaiskatu 7, Turku

Ke 6.9. klo 14–15.30 katsottava videona professori ja tutkija Juhani Knuutin ”Virheelliset terveysuskomukset, tutkittu tieto ja nivelrikko”

Ke 4.10. klo 14–15.30 katsottava video erikoissuunnittelija Markus Alangon ”Senioreihin kohdistuvat huijaukset ja petokset”.

Ke 1.11. klo 14–15.30 katsottava video fysioterapeutti Samu Kaukorannan ”Liikkeelle tauon jälkeen – Miten löytää sohvan syleilystä takaisin liikunnan pariin?”.