Vertaisryhmästä tukea ja neuvoja

Sinun ei tarvitse olla yksin nivelvaivojesi kanssa! Vertaisilta ja vertaisryhmistä saat apua nivelrikon ja muiden nivelongelmien kanssa elämiseen ja selviytymiseen. Keskustelu samaa kokeneen kanssa auttaa eteenpäin. Yhdistyksellä on käytössään myös vertaispuhelin, johon soittamalla saa tukea. Puhelimeen vastaa vertaisneuvoja, keneltä voi kysyä neuvoja omaan arkeen. Vertaispuhelimen numero on 050 593 9003.

Huom. Seuraamme koronatiedotteita ja mahdollisia muutoksia voi tulla.

Syksyn 2021 vertaisryhmät

MAANANTAIN VERTAISRYHMÄT

Ryhmät kokoontuvat maanantaisin klo 16.30–18 yhdistyksen tiloissa, Lonttistentie 9 B, Turku.

Ma 30.8. Lonkan ja polven nivelrikon vertaisryhmä

Ma 6.9. Maanantain vertaisryhmä: Biopankki edistää terveyttä. Kuvaus:Mitä biopankkisuostumus tarkoittaa? Miten sen voi antaa? Miten näyte annetaan? Mitä tietoja siitä itselleen saa? Ja millainen on tietosuoja? Eri sairausryhmittäinolen nostanut esiin näytetilannetta, joka aina vaikuttaa tutkimusmahdollisuuksiin. Ja jos ko. sairausryhmästä on Auriassa tehty tutkimusta, annetaan siitä esimerkkejä. Ajatuksena on selventää biopankkitoimintaan niin, että siihen on jatkossa valmiudet ottaa kantaa, myös biopankkikielto on mahdollista tehdä.

Ma 13.9. Maanantain vertaisryhmä: Nivelleikkauksesta toipuminen

Ma 20.9. Nilkan ja jalkaterän nivelrikon vertaisryhmä, alussa lisätietoa Kelan kuntoutuskursseista

Ma 27.9. Käden ja olkapään nivelrikon vertaisryhmä, alussa lisätietoa Kelan kuntoutuskursseista

Ma 4.10. Lonkan ja polven nivelrikon vertaisryhmä, alussa lisätietoa Kelan kuntoutuskursseista

Ma 11.10. Maanantain vertaisryhmä: Uniklinikkaan tutustuminen. Vierailukäynti Turun Uniklinikalle, Yliopistonkatu 20 ja 3 krs. Vierailun aikana kuullaan lisää Uniklinikan toiminnasta sekä unettomuuden tutkimisesta ja hoitamisesta. Ilm. viim. 6.10. mennessä. Mukana yhdistyksen vapaaehtoinen.

Ma 18.10. Nilkan ja jalkaterän nivelrikon vertaisryhmä

Ma 25.10. Käden ja olkapään nivelrikon vertaisryhmä

Ma 1.11. Lonkan ja polven nivelrikon vertaisryhmä

Ma 8.11. Maanantain vertaisryhmä: Apuvälineet kotiin ja liikkumiseen nivelrikkoiselle. Vertaisryhmä järjestetään Suomen Apuvälinekaupan tiloissa, Uudenmaankatu 19, Turku. Tiloissa pääsee tutustumaan ja kuulemaan lisää erilaisista apuvälineistä. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 4.11. klo 12 mennessä. Vierailulla kahvitarjoilu. Voit ilmoittautumisen yhteydessä jo jättää kysymyksiä vierailua varten, jos joku tietty aihe kiinnostaa apuvälineissä. Ilmoittautumisen yhteydessä voi varata autopaikan (4 kpl) liikkeen vierestä vierailun ajaksi. Myös bussit kulkevat lähelle Apuvälinekauppaa.

Ma 15.11. Nilkan ja jalkaterän nivelrikon vertaisryhmä

Ma 22.11. Käden ja olkapään nivelrikon vertaisryhmä

Ma 29.11. Lonkan ja polven nivelrikon vertaisryhmä

TYÖIKÄISTEN RYHMÄ

Työikäisten vertaisryhmä kokoontuu kerran kuussa torstaisin klo 18-20 yhdistyksen tiloissa, Lonttistentie 9 B.

Syksyn 2021 aikataulu on:

 • To 16.9. Fyysinen jaksaminen ja rentoutuminen. Vierailijana ft TULE-tietokeskuksesta
 • To 14.10 Kotimaiset kasvikset -kokkailuilta. Kokkaillaan helppoa ja terveellistä kasvisruokaa satokauden antimia hyödyntäen. Lopuksi herkutellaan kokkailuilla. Osallistumismaksu 6 €. Ilm. viimeistään 7.10.
 • To 18.11. Aihe tarkentuu myöhemmin. Siitä ilmoitetaan täällä ja sähköisessä jäsenkirjeessa.
 • To 16.12. Suklaatasting ja glögitarjoilu. Ilmoittaudu etukäteen mukaan ma 13.12. mennessä.

Ryhmään ovat mukaan tervetulleita kaikki, vaikka ei olisi enää mukana työelämässä.

KAFFETREFFIT

Kaffetreffit ovat vapaamuotoista kahvittelua kerran kuukaudessa torstaisin klo 10-12.  Kaffetreffeillä voi kahvittelun ja pelailun lomassa leppoisasti jutella omista vaivoista ja tutustua uusiin ihmisiin. Kaffetreffit järjestetään yhdistyksen tiloissa, Lonttistentie 9 B.

 • To 23.9
 • To 21.10
 • To 18.11

NIVELTREFFIT

Tervetuloa lounastamaan yhdessä ja juttelemaan leppoisia kerran kuussa keskiviikkoisin klo 12:30.   Niveltreffit järjestetään  kahvila Wercafessa, Verkatehtaankatu 4. Tarjolla on keittolounas 6 €hintaan (sis. keitto, salaatti, juoma, leipä ja kahvi). Lounas on omakustanteinen.  Yhdistyksen puolesta paikalla on Marjo Suominen, p. 045 881 3113.

Niveltreffien päivämäärät:

Kesä

 • Ke 16.6.
 • Ke 21.7
 • Ke 18.8

Syksy

 • Ke 15.9
 • Ke 20.10
 • Ke 17.11
 • Ke 15.12

LUKUPIIRI

Lukupiiri järjestetään kerran kuussa keskiviikkoisin klo 17-18.30 yhdistyksen tiloissa, Lonttistentie 9 B.

 • Ke 22.9 Syksyn ensimmäisenä kirjana on luettavana Mika Waltarin Appelsiininsiemen. Waltari on muistelmissään kuvaillut kirjaa seuraavasti: ”Olen kirjassani koettanut kuvata uutta sukupolvea sellaisena, miksi sen suurimmalta osaltaan käsitän, tyytymätöntä, kypsymätöntä, harhailevaa sukupolvea, joka on saanut liian paljon ja joka tahtoo aina enemmän – jonka pyrkimykset kohdistuvat maallisiin arvoihin ja joka kuvittelee löytävänsä onnensa matalassa, hajanaisessa nautintoelämässä.” Kirja on kirjoitettu vuonna 1931 –ihmisluonto on muuttumaton, kuten on kai jo usein todettu.

 

 • Ke 20.10 Lukupiiri on valitettavasti peruttu. Luettavaksi suunniteltu Liehun kirjoittama ”Valaanluiset koskettimet” käsitellään marraskuun lukupiirissä.
 • Ke 24.11 Marraskuun kirjana on Rakel Liehun ”Valaanluiset koskettimet”.
  Kirjaa kuvataan seuraavasti: Omakohtainen ja omaperäinen romaani lapsuudesta ja taiteilijaksi kasvamisesta. ”Tuuheatukkainen tyttö, eloisa, vilkassilmäinen, painaa bassokieltäni. Valkoista, ja sitten uteliaan kiihtyneenä, mustaa.” Vuonna 1943 musta antiikkinen piano tuodaan pohjoisen erämaapitäjän pappilaan. Siellä se seuraa silmäteräänsä, perheen tytärtä, ja näkee välähdyksiä tämän elämästä. Samalla piano singahtelee muistoissaan Pietariin ja eri puolille Eurooppaa edellisten omistajiensa luokse. Heitä ovat salaperäinen Kreivitär, mystisesti sairastunut nuori Pino ja maineikas hypnotisoija Jean Charcot. Pianon kertomuksista tyttö, tuleva kirjailija, loihtii toisen kiehtovan maailman kainuulaiseen sota-ajan pappilaan.
 • Ke 15.12 Joulukuun kirja ilmoitetaan myöhemmin

KEVYEMPÄÄN KUNTOON YHDESSÄ

Kevyempään kuntoon yhdessä -ryhmässä tavataan kerran kuussa keskiviikkoisin ja tähdätään omaan hyvään oloon. Ryhmä kokoontuu yhdisyksen tiloissa, Lonttistentie 9B. Painonhallinnan lisäksi tarkoitus parantaa yleistä hyvinvointia ja saada voimavaroja arkeen yhteisistä keskusteluista.

Syksyn kokoontumispäivät ovat:

Ke 1.9. klo 15-17

Ke 6.10. klo 15-17

Ke 3.11. klo 15-17

Ke 1.12. klo 15-17