Vapaaehtoistyön informaatio- ja kehittämiskeskus Kansalaisareena ry palkitsee tänä vuonna viidettä kertaa Vuoden vapaaehtoisen. Kampanjan tavoitteena on lisätä vapaaehtoistyön arvostusta ja näkyvyyttä Suomessa. Turun Seudun Nivelyhdistyksen ehdokas Vuoden vapaaehtoiseksi on yhdistyksen aurinkoinen monitoimija Marjo Suominen.

– Se oli vuonna 2003, kun olin polvileikkausta edeltävässä kuntoutuksessa ja näin terveysaseman seinällä valtakunnallisen nivelyhdistyksen ilmoituksen. Soitin sinne ja kyselin, mistä saisin tarvittaessa apua ja tukea leikkauksesta toipumiseen. Helsingistä neuvottiin, että lähin tukipiste oli Salossa. Ihmettelin, miksei Turussa ollut vastaavaa, Marjo muistelee.

Marjon yhteydenotto jäi mieleen. Vuoden 2004 heinäkuussa Marjo sai Helsingistä puhelun, jossa häntä pyydettiin mukaan järjestämään nivelterveyteen liittyvää toimintaa Turussa.

– En ollut aiemmin tehnyt minkäänlaista yhdistystoimintaa ja ajattelin, etten osaa enkä ymmärrä. Lopulta kuitenkin lupasin. Ajattelin, että voisi se olla ihan kivaakin.

Itsenäisen Turun Seudun Nivelyhdistyksen perustamiskokous pidettiin seuraavana vuonna.

– En silloin osannut odottaa, että se näin isoksi paisuu. Tuntuu aika hienolta nyt, Marjo hymyilee nykyisin lähes 2 800 jäsenen yhdistyksestä.

Monessa mukana

Aluksi Marjo toimi allasavustajana Turun Seudun Nivelyhdistyksen vesijumpparyhmissä. Hän istui yhdistyksen hallituksessa pari ensimmäistä vuotta ja aloitti pian myös liikuntavastaavan hommat. Vuosien mittaan Marjo on järjestänyt muun muassa vertaislounaita ja virkistystoimintaa, ollut luentoavustajana, esitellyt yhdistystä erilaisissa tapahtumissa sekä vaikuttanut yhdistyksen liikuntavalikoimaan liikuntatoimikunnan puheenjohtajana. Lisäksi Marjo on pitkään toiminut yhdistyksen edustajana seurakunnan vammaistyöryhmässä. Sittemmin hän innostui uudelleen myös hallitustyöskentelystä.

Samassa liikuntavastaavan puhelin pärähtää soimaan.

– Tämä oli jo toinen puhelu tänään – ihmiset soittavat ja kysyvät liikuntaryhmistä. Liikuntavastaavan homma poikii myös paljon kaikennäköistä suunnittelua ja esimerkiksi tilavarausten tekemistä, Marjo selittää.

Niin ikään Marjon ideasta alkunsa sai keväisin Nivelviikon lopuksi järjestettävä Hyvän Olon viikonloppu Ruissalon kylpylässä. Monelle yhdistyksen jäsenelle Marjo on tuttu kerran kuussa organisoimistaan Nivelyhdistyksen yhteislauluista.

– Se oli hieno hetki 10 vuotta takaperin, kun kysyin yhdistyksestä, saanko alkaa järjestää yhteislauluiltoja. Sain luvan. Haave yhteislauluista oli itänyt minulla jo pidempään. On niin kiva huomata, että homma toimii, ihmiset tykkäävät ja lauluihin tulee koko ajan lisää porukkaa, Marjo iloitsee.

Mielekästä puuhaa ja yhteistä iloa

Vapaaehtoistyö on Marjolle ennen kaikkea hyvää mieltä ja yhdessä tekemistä.

– Mietin, mitä tekisin, jos en tekisi vapaaehtoistyötä: hoitaisin omaa kuntoani ja lastenlapsiani. Sekin on hyvä vaihtoehto, mutta ajattelin, että voin saada koko paketin.

Vapaaehtoistyö kysyy toisaalta luotettavuutta, aikaa ja osaamistakin. Esiintymistaitoakin tarvitaan. Tärkeää on kyky tulla toimeen ihmisten kanssa ja hyväksyä jokainen omana itsenään. Yhdistyksen kautta Marjo on saanut paljon ystäviä, eikä vapaaehtoistyötä ole koskaan tarvinnut tehdä yksin.

– Vapaaehtoistyön voi aloittaa ihan pienestä ja tehdä sen verran, kuin itsestä tuntuu hyvältä. Etenkin aluksi helpottaa, että on kaveri siinä mukana. Yhdessä opitaan pikkuhiljaa uutta. ”Kyllä Nivelyhdistys kotiolot voittaa!”, Marjo kannustaa.

Vuoden vapaaehtoista sai ehdottaa 14.8.–14.9.2018. Yleisöäänestys on avoinna Kansalaisareenan verkkosivuilla lokakuun ajan 1.–31.10.2018, jonka jälkeen raati valitsee Vuoden vapaaehtoisen kymmenen eniten yleisöääniä saaneen joukosta. Vuoden 2018 vapaaehtoinen palkitaan Vapaaehtoistoiminnan messuilla lauantaina 1.12.2018 Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla. Lisätietoja Vuoden vapaaehtoinen -kampanjasta: www.kansalaisareena.fi/vapaaehtoinen/

Marjo Suominen
  • 63-vuotias turkulainen.
  • Ammatiltaan rakennusmaalari ja perhepäivähoitaja, nykyisin eläkkeellä.
  • Ollut aktiivisesti mukana Turun Seudun Nivelyhdistyksen toiminnassa yhdistyksen perustamisesta lähtien.
  • Toiminut myös seurakunnan sekä Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry:n vapaaehtoisena lukijana.
Turun Seudun Nivelyhdistys ry
  • Itsenäinen kansanterveysjärjestö, joka toimii Turussa, Liedossa, Raisiossa, Kaarinassa ja Naantalissa.
  • Lähes 2 800 jäsentä.
  • Tavoitteena edistää nivelterveyttä sekä lisätä tietoa nivelrikosta ja sen hoidosta.
  • Yhdistys järjestää jäsenilleen monipuolista vertaistuki-, tiedotus-, liikunta- ja virkistystoimintaa. Asiantuntijaluentoja järjestetään noin 10 vuosittain. Suurin osa luennoista tallennetaan osoitteeseen www.nivelverkko.fi, josta ne ovat vapaasti katsottavissa.
  • Yhdistyksellä on noin 75 vapaaehtoistyöntekijää. Vapaaehtoistyön peruskurssi on tarjolla kaksi kertaa vuodessa; seuraava alkaa 4.10.
  • Toimitila sijaitsee osoitteessa Lonttistentie 9, Turku.

 

Janita Jalonen / Turun Seudun Nivelyhdistys
1. kuva: Janita Jalonen
2. ja 3. kuva: Riitta Ristimäki