Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta vieraili Nivelyhdistyksessä tapaamassa luottamushenkilöitä ja yhdistyksen työntekijöitä maanantaina 23.4.2018. Vierailun aikana vaihdettiin yhdistyksen ja julkisen sektorin kuulumisia sekä puhuttiin paljon parhaillaan käsittelyssä olevasta sotesta eli sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta.
Eloranta kertoi useiden kansanedustajien olevan huolissaan uudistuksen kiireisestä aikataulusta. Sote-uudistuksen läpiajoa kiirehtii tulossa oleva maakuntauudistus. Uudistusten myötä sote-palveluiden järjestäminen on siirtymässä kunnilta maakunnille.
– Asian kanssa on kova hoppu ja monta eri lakia pitäisi käsitellä lyhyessä ajassa. Uudistuksessa on paljon kaikennäköisiä sudenkuoppia, Eloranta sanoi.
Uusien maakuntien on tarkoitus aloittaa toimintansa ensi vuoden alusta. Sote-keskukset aloittaisivat suunnitelman mukaan vuonna 2021. Sote-palveluja tarjoavia keskuksia tulee maakuntien lisäksi olemaan yksityisellä ja kolmannella sektorilla, ja kansalaiset saavat valita, mistä keskuksesta tarvitsemansa palvelut hakevat. Valintaan pitää sitoutua kerrallaan 6 kuukauden ajaksi.
Ei unohdeta järjestöjä
Eloranta ja yhdistyksen väki pohtivat yhdessä myös sitä, miten käy olemassa olevan järjestelmän hyville puolille. Suomessa esimerkiksi erikoissairaanhoito on kansainvälisestikin huipputasolla, mistä on syytä pitää kiinni. Perushoitoon pääseminen sen sijaan takkuaa.
– On tässä hyviäkin asioita – saadaan yksityinen sektori julkisen puolen laadun kirittäjäksi. Tarvitaan myös kannusteita ja miettimistä siinä, miten palveluiden integraatiota voitaisiin parantaa. Lainsäädäntö tullaan joka tapauksessa tekemään siten, että palveluketjut säilyvät ennallaan ja varmasti kaikki hoitoa tarvitsevat tulevat hoidetuksi. Tässä rakennetaan järjestelmää kaikille suomalaisille, Eloranta vakuutti.
Järjestöjen näkökulmasta ennaltaehkäisevän työn tukeminen jatkossakin sekä kunnilta tulevan rahoituksen katkeamattomuus mietityttivät niin ikään.
– On ensiarvoisen tärkeää, etteivät järjestöt unohdu uudistuksen keskellä, Eloranta totesi.
Miksi sote-uudistus?
- Hyvinvoinnin ja terveyden erot ovat kasvaneet. Rikkaan ja köyhän miehen eliniänodotteissa on yli kymmenen vuoden ero.
- Palveluiden saatavuudessa on alueellisesti suuriakin eroja.
- Ikärakenne muuttuu ja kustannukset nousevat.
Janita Jalonen / Turun Seudun Nivelyhdistys