Marraskuun sähköinen jäsenkirje

 

YHDISTYKSEN AUKIOLOAJAT

Toimisto palvelee (myös toimitila on auki asioinneille)

Ma 14-18

Ke 9-12

To 9-12

Suosittelemme tapahtumissamme maskin käyttöä. Jääthän kotiin lepäämään, jos sinulla on lieviäkään flunssaan viittaavia oireita. Yhdistys seuraa toiminnassaan yleisiä viranomaisohjeita ja suosituksia. Muutokset toiminnassa ovat mahdollisia ja toistaiseksi

yhdistyksen tapahtumiin ei tarvitse ennakkoilmoittautua ellei toisin mainita.

 

NIVELYHDISTYS TUTUKSI -TALLENNE FACEBOOKISSA

Nivelyhdistys tutuksi -ilta järjestettiin lokakuussa verkossa. Videolla kerrotaan lyhyesti yhdistyksen toiminnasta ja sen voi katsoa osoitteessa: https://www.facebook.com/turunseudunnivelyhdistys/videos/1057852691628605.

 

NIVELYHDISTYS TUTUKSI -ILTA MARRASKUUSSA

Ti 16.11. Nivelyhdistys tutuksi -ilta klo 17 yhdistyksen tiloissa. Illassa kuulet lisätietoa yhdistyksen toiminnasta. Ilm. viim. 15.11. Mahdollisuus osallistua myös etäyhteydellä.

 

MARRASKUUN LÄHIRETKELLÄ PARAISILLE VIELÄ MUUTAMA VAPAA PAIKKA

La 13.11. Lähiseuturetki: Salvador Dalí -näyttely Taidegalleria Art Bankissa Paraisilla. Salvador Dalí on yksi surrealismin suurista nimistä ja tunnetaan mielikuvituksestaan ja eksentrisestä käytöksestään. Hänet muistetaan parhaiten maalauksistaan, mutta hän työskenteli myös elokuvien, veistosten, valokuvien, muodin, teatterin ja kirjoittamisen parissa. Taidegalleria Art Bankin Salvador Dalí Private Exhibition sisältää hätkähdyttäviä Dalin veistoksia, huonekaluja, maalauksia ja muita Dalí-taideteoksia. Retkellä tutustumme näyttelyyn oppaan johdolla, jonka jälkeen nautitaan kakkukahvit Café Nathalissa. Kahvittelun lomassa kuullaan myös Paraisten kaupungista yhdistyksen vapaaehtoisen kertomana. Retkelle ei järjestetä kuljetusta. Halukkaille yhteislähtö Turun linja-autoasemalta Fölin linjalla 801 klo 12:45 ja arvioitu paluuaika Turkuun noin 17:15. Opastus Art Bankissa alkaa klo 14:00. Retken hinta 25 € (sisältää gallerian sisäänpääsymaksun, opastuksen ja kakkukahvit). Ilmoittautumisaikaa jatkettu: ilmoittaudu viimeistään maanantaina 1.11. klo 18:00 mennessä toimistolle tai verkossa:

https://core.flomembers.com/turun-seudun-nivelyhdistys/events/register/a1d0c6e83f027327d8461063f4ac58a6

 

JOULURETKI LOHJAN MENNEEN AJAN JOULUMARKKINOILLE

La 11.12. Jouluretki: Lohjan Menneen ajan joulumarkkinat. Lähde nauttimaan jouluisesta tunnelmasta Lohjalle. Vuodesta 1995 järjestetyt Menneen ajan joulumarkkinat on lämminhenkinen tapahtuma, jossa voi kokea kiireettömyyttä ja aistia nuotion lämpöä sekä jouluisten herkkujen tuoksuja ja makuja. Tutuiksi tulevat myös menneitten aikojen työtavat ja juhlaruokien valmistus. Markkinakojuissa on tuotteita menneen ajan hengessä nykypäivän ihmisille. Käsitöitä, puuesineitä, keramiikkaa, lahjatavaroita, joulukoristeita, maatilojen tuotteita, jouluherkkuja, leivonnaisia… Lähtö Turusta klo 9:00, kyytiin voi tulla myös Kaarinan pikavuoropysäkiltä. Menomatkalla pysähdytään kahvittelemaan Kivihoviin ja paluumatkalla ruokaillaan pitkät perinteet omaavalla, uudistuneella Taukopaikka Lahnajärvellä. Arvioitu paluuaika Turkuun klo 17. Retki toteutuu, mikäli epidemiatilanne ei rajoita ryhmän kokoa ja lähtijöitä on vähintään 30. Hinta 25 € (sis. kuljetuksen. Ruokailut päivän aikana omakustanteisia.) Ilmoittaudu viimeistään torstaina 25.11. klo 12 mennessä toimistolle tai verkossa:

https://core.flomembers.com/turun-seudun-nivelyhdistys/events/register/17e62166fc8586dfa4d1bc0e1742c08b

MAKSUTONTA OPASTUSTA PAINOHULAVANTEELLA HARJOITTELUUN

Ke 10.11. klo 16-16.45 Ruusukorttelin Hyvinvointikeskuksen liikuntasalissa. Painohulavanne on oivallista lihastreeniä keskivartalolle. Hitiksi muodostuneen painohulavanteen pyörittäminen vaatii kuitenkin oikeanlaista tekniikkaa ja lihasten hallintaa. Tule mukaan harjoittelemaan oikeaa pyöritystekniikkaa Tule-tietokeskuksen fysioterapeutin opastuksella ja kuulemaan, miten hulavannetta voi pyörittämisen lisäksi muutenkin hyödyntää harjoittelussa. Oma vanne mukaan (muutamia lainavanteita löytyy tarvittaessa) -tässä mainio tilaisuus päästä harjoittelussa alkuun, jos oman vanteen ostettuasi et saanutkaan tekniikasta kiinni. Ilmoittaudu Nivelyhdistyksen toimistolle viimeistään maanantaina 8.11. klo 18, ja mainitse ilmoittautuessasi jos tarvitset vanteen lainaan. Osallistujille maksuton.

 

MAKSUTON KAATUMISEN EHKÄISYN LYHYTKURSSI

Ke 24.11. ja 8.12. klo 16-16.45 Ruusukorttelin Hyvinvointikeskuksen liikuntasalissa. Talviliukkaat tulevat! Nivelyhdistys järjestää kahden kerran lyhytkurssin kaatumisen ehkäisystä 24.11. ja 7.12. Ensimmäisellä kerralla käsitellään tasapainon merkitystä ja toisella kerralla aihetta lähestytään lihasvoiman merkityksen näkökulmasta. Lyhyen alustuksen jälkeen tehdään käytännön harjoitteita. Ohjaamassa TULE-tietokeskuksen fysioterapeutti. Tilaisuus on maksuton, ei ennakkoilmoittautumista. Voit osallistua molemmille tai vain toiselle kerroista kiinnostuksesi mukaan.

 

PITOA ASKELEISIIN BONUSKALOSSEILLA JA BONUSLIUKUESTENAPEILLA

Näin talven kynnyksellä muistuttelemme myös, että yhdistyksen toimistolla on myynnissä Bonuskalosseja hintaan 42 €/pari sekä Bonusliukuestenappeja 17 €/12 kpl. Kengän päälle puettavat, kumiset Bonuskalossit suojaavat liukastumisilta, kosteudelta ja kylmältä sekä vähentävät jalkineiden kulumista. Pito perustuu kumisen, voimakaskuvioidun pohjan sisällä oleviin likueste-rakeisiin, jotka jäisille pinnoille astuttaessa työntyvät esiin pureutuen pintaan. Liukuestepohja ulottuu koko pohjan alueelle ja pitää hyvin myös lumella. Samasta materiaalista valmistetut Bonusliukuestenapit kiinnitetään liimalla jalkineiden pohjiin ja ne soveltuvat käytettäviksi myös kyynärsauvojen tai kävelykeppien kepinpääkumeihin liimattuina ulkokäytössä.

 

MARRASKUUN VERTAISRYHMÄT

Ryhmät kokoontuvat yhdistyksen tiloissa, Lonttistentie 9 B 15 (käynti Helsinginkadun puolelta), ellei ryhmän kohdalla muuta mainita. Mukaan voi osallistua myös etäyhteydellä. Ilmoita silloin etukäteen toimistolle, jotta saat liittymislinkin sähköpostiisi.

Ma 1.11. klo 16.30–18 Lonkan ja polven nivelrikon vertaisryhmä.
Ke 3.11. klo 15–17 Kevyempään kuntoon yhdessä-ryhmä.
Ma 8.11. klo 16.30–18 Maanantain vertaisryhmä klo 16.30–18. Vierailukäynti Suomen Apuvälinekauppaan, Uudenmaankatu 19. Ilmoittaudu viimeistään 4.10. mennessä.
Ma 15.11. klo 16.30–18 Nilkan ja jalkaterän nivelrikon vertaisryhmä.
Ke 17.11. klo 12.30 Niveltreffit kahvila Wercafessa, Verkatehtaankatu 4. Tarjolla on keittolounas 6 € hintaan (sis. keitto, salaatti, juoma, leipä ja kahvi). Lounas on omakustanteinen. Yhdistyksen puolesta paikalla on yhdistyksen vapaaehtoinen.
To 18.11.
klo 10-12 Kaffetreffit. Vapaamuotoista Skip-Bon ja Unon pelailua sekä jutustelua.
To 18.11. Työikäisten ryhmä on valitettavasti peruttu marraskuussa.
Ma 22.11. klo 16.30–18 Käden ja olkapään nivelrikon vertaisryhmä.
Ke 24.11. klo 17-18.30 Lukupiiri. Luettavana kirjana Rakel Liehun Valaanluiset koskettimet.
Ma 29.11. klo 16.30–18 Lonkan ja polven nivelrikon vertaisryhmä.

APUVÄLINEKAUPPAAN TUTUSTUMINEN 8.11.

Ma 8.11. Maanantain vertaisryhmä: Apuvälinekauppaan tutustuminen klo 16.30–18 Vertaisryhmä järjestetään Suomen Apuvälinekaupan tiloissa, Uudenmaankatu 19, Turku. Tiloissa pääsee tutustumaan ja kuulemaan lisää arjen apuvälineistä. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 4.11. klo 12 mennessä. Vierailulla kahvitarjoilu. Voit ilmoittautumisen yhteydessä jättää kysymyksiä, jos tietty aihe kiinnostaa apuvälineissä. Ilmoittautumisen yhteydessä voi varata autopaikan (4 kpl)liikkeen vierestä vierailun ajaksi. Myös fölibussit kulkevat lähelle Apuvälinekauppaa.

 

MARRASULKOILU VUOKKOKODIN ASUKKAIDEN KANSSA

Pe 12.11. klo 13-14 lähdemme ulkoilemaan yhdessä Vuokkokodin asukkaiden kanssa. Osa asukkaista kulkee itsenäisesti, mutta osa tarvitsee pyörätuolin työntöapua. Vuokkokoti sijaitsee Koivulassa, Murkionkatu 10. Sen vieressä on parkkipaikkoja, mutta lähelle pääsee myös fölibusseilla.

 

Ilmoittaudu mukaan ulkoiluttamaan viimeistään 4.11. mennessä Turun Seudun Nivelyhdistyksen toimistolle, toimisto@nivelposti.fi tai 040 351 3833. Kerro samalla voitko mahdollisesti työntää pyörätuolia vai käveletkö vain mukana saattajana.

 

MARRASKUUN LUKUPIIRISSÄ LUETTAVANA
VALAANLUISET KOSKETTIMET

Huom! Lokakuun lukupiirin peruuntuessa luettava kirja siirrettiin marraskuulle! Ke 24.11. Lukupiiri klo 17–18.30 yhdistyksen tiloissa, Lonttistentie 9 B 15. Lokakuun kirjana on Rakel Liehun Valaanluiset koskettimet.

Kirjaa kuvataan seuraavasti: Omakohtainen ja omaperäinen romaani lapsuudesta ja taiteilijaksi kasvamisesta. ”Tuuheatukkainen tyttö, eloisa, vilkassilmäinen, painaa bassokieltäni. Valkoista, ja sitten uteliaan kiihtyneenä, mustaa.” Vuonna 1943 musta antiikkinen piano tuodaan pohjoisen erämaapitäjän pappilaan. Siellä se seuraa silmäteräänsä, perheen tytärtä, ja näkee välähdyksiä tämän elämästä. Samalla piano singahtelee muistoissaan Pietariin ja eri puolille Eurooppaa edellisten omistajiensa luokse. Heitä ovat salaperäinen Kreivitär, mystisesti sairastunut nuori Pino ja maineikas hypnotisoija Jean Charcot. Pianon kertomuksista tyttö, tuleva kirjailija, loihtii toisen kiehtovan maailman kainuulaiseen sota-ajan pappilaan.

 

MITÄ KIRJOJA TOIVOT LUKUPIIRIIN?

Lukupiiri kokoontuu tänä syksynä vielä marras- ja joulukuussa (24.11. ja 15.12.) sekä jatkaa myös ensi keväänä. Onko sinulla toivekirjaa, josta haluaisit keskustella lukupiirissä? Tai kuka on kirjailija, jonka teoksen haluaisit lukea lukupiirissä? Nyt voit vaikuttaa valittaviin kirjoihin jo etukäteen ja täyttää verkkokyselyn aiheesta. Ehdotettuja kirjoja nostamme mukaan käsiteltäviin kirjoihin. Voit vastata osoitteessa https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScRcjqMFFIfvTAMOB6PkofXyGARYpFqHcDQ96K487PmVTWF8A/viewform?usp=sf_link.

 

ENSITIETOILTA TEKONIVELLEIKKAUKSEEN MENEVILLE

Onko tekonivelleikkaus sinulle ajankohtainen? Yhdistys järjestää maksuttomia ensitietoiltoja, jotka on tarkoitettu leikkaukseen meneville, sitä harkitseville ja heidän läheisilleen. Ensitietoillat ovat avoimia kaikille, eivätkä edellytä yhdistyksen jäsenyyttä.

Illan aikana käsiteltäviä asioita:

  • tekonivelleikkaus
  • leikkaukseen valmistautuminen
  • toipuminen
  • elämä tekonivelen kanssa
  • muita esille tulevia asioita

Marraskuussa ensitietoilta järjestetään To 11.11. klo 17-19.  Mukaan voi osallistua myös etäyhteydellä. Osoite: Lonttistentie 9 B 15, sisäänkäynti Helsinginkadun puolelta.

Ilmoittaudu toimistolle 10.11. mennessä, p. 040 351 3833 tai toimisto@nivelposti.fi.

MARRASKUUN NIVELKERHOT

Ti 2.11. Raision Nivelkerho klo 13–14.30, Raision srk-talolla, Kirkkoherrankuja 2. Ohjelmassa tuolijumppaa, jota vetää FT Paula Juvonen.

Ti 9.11. Kaarinan Nivelkerho kokoontuu klo 17–19 Kansalaistoiminnan keskus Puntarissa, Pyhän Katariinan tie 7.  Ohjelmassa niska- ja hartiaseudun vaivat. Aiheesta alustaa FT Jenna Walldén.

Ti 23.11. Kaarinassa järjestetään myös Nivelkävely, joka lähtee klo 15.30 Kansalaistoiminnan keskus Puntarin edestä.

Ke 10.11. Härkätien Nivelkerho kokoontuu klo 14.30–16 Palvelukeskus Ruskassa, Hyvättyläntie 9. Ohjelmassa lisätietoa vegaanisesta ruokavaliosta. Aiheesta alustamassa Vegaaniliiton vapaaehtoinen.

To 11.11. Naantalin Nivelkerho kokoontuu klo 18–20 Naantalin Srk-keskuksessa, Piispantie 2. Aiheena Makramee-askartelua. Huom! Naantalin Nivelkerhoon ennakkoilmoittautuminen ma 8.11. mennessä yhdistyksen toimistolle p. 040 351 3833 tai toimisto@nivelposti.fi.

SYKSYN LUENNOT

Lokakuun lopun Nivelverkko-luento on siirretty maanantaille 1.11. klo 18.30 sairastumisen vuoksi. Lisäksi luento taltioidaan Nivelverkko-sivustolle.

Ma 1.11. klo 18.30

Kohti kestävää elämäntapamuutosta

TtM Heidi Kinnunen, Tiedenaiset

Luento suoratoistetaan eli striimataan osoitteessa
www.nivelverkko.fi/live.Voit etukäteen lähettää luennoitsijalle aiheeseen liittyviä yleisluontoisia kysymyksiä sähköpostitse tiedotus@nivelposti.fi tai tekstiviestillä / WhatsAppilla numeroon 050 575 0613. Lisäksi suoran lähetyksen chatissa voit esittää kysymyksiä.

Marraskuussa järjestetään myös kaksi yleisöluentoa:

Ke 10.11. klo 17.30

Asahi ja muu terveysliikunta nivelrikkokivun
hoidossa
Sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri Yrjö Mähönen
Kaarina-talon Kaarina-sali
Lautakunnankatu 1, Kaarina

Ke 17.11. klo 17.30
Geriatrin rooli lonkkamurtumasta toipumisessa ja kuntoutumisessa
Geriatri, professori Maria Nuotio
Lehmusvalkaman hyvinvointikeskus, juhlasali
Karviaiskatu 7, Turku

YHDISTYKSEN SYYSKOKOUS 25.11. JA AVOIMET HALLITUSPAIKAT

Yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous järjestetään to 25.11. klo 18.00 yhdistyksen toimitilassa (Lonttistentie 9). Kokouksessa hyväksytään toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2022. Lisäksi valitaan yhdistykselle hallitus ja puheenjohtaja.

Syyskokoukseen voit osallistua myös Teams-etäyhteydellä. Ilmoittauduthan siinä tapauksessa Annukalle etukäteen viimeistään 24.11.

Olisitko sinä kiinnostunut toimimaan hallituksessa tai puheenjohtajan tulevina vuosina tai voisitko vinkata sopivan henkilön tähän? Asiasta voit jutella ilman sitoumuksia toiminnanjohtajan tai nykyisten hallituslaisten kanssa. Olethan yhteydessä Annukkaan: annukka.helander@nivelposti.fi tai 0456 131500.

YHDISTYKSEN HISTORIIKKI KRÄMPPÄÄ JA JUMPPAA

Yhdistyksen tarinallinen historiikki julkaistiin viime vuonna ja sen toimitti Anne Pentti. Kirja kertoo yhdistyksen 15-vuotisen historian vaiheet. Tekstit ovat helposti luettavia, innostavia tarinoita ja kirjassa on runsas kuvitus.

Jäsenille myymme kirjaa hintaan 28 euroa ja se on saatavilla yhdistyksen toimitilasta. Sopisiko kirja isänpäivälahjaksi tai täyttämään joulupukin lahjavakkaa?

Kirjan ostamalla myös tuet suoraan yhdistyksen toimintaa.

 

LISÄTILAUS: YHDISTYKSEN PAITOJA MAHDOLLISUUS TILATA VIELÄ 4.11. ASTI

Teemme suosituista yhdistyksen huppareista ja paidoista lisätilauksen. Jos et vielä ehtinyt tilata omaasi, ota yhteyttä toimistoon viimeistään torstaina 4.11. ja tilaa itsellesi t-paita, huppari tai pikee. Toimistolta löytyvät tuotteiden kokotaulukot sekä värimallit ja autamme tarvittaessa sopivan koon valitsemisessa.